Jabłecznik na herbatnikach

Przyznam szczerze, że poniższy jabłecznik powstał spontanicznie, w trakcie czyszczenia szafek 😉 Otwarte opakowanie herbatników oraz lekko poobijane jabłka – voilà, ciasto na weekend gotowe. Oczywiście jakością dorównuje tradycyjnej szarlotce a pracy nieco mniej 😉

Jabłecznik na herbatnikach

Kategoria Ciasta
Przygotowanie 20 minut
Czas gotowania 30 minut

Składniki

Ciasto

  • 170 gram herbatników
  • 90 gram roztopionego masła

Nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki kaszy mannej lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka

  • 50 gram zimnego masła
  • 100 gram mąki pszennej
  • 50 gram cukru

Sposób przygotowania

Spód

  1. Mielimy herbatniki w malakserze i mieszamy z masłem. Wykładamy formę o wielkości 20×30 papierem do pieczenia i wysypujemy powstałe ciasto na blachę. Pieczemy w 180℃ przez około 15 minut.

Nadzienie

  1. Jabłka obieramy i kroimy, ścieramy na tarce na grubych oczkach lub miksujemy w malakserze na niewielkie kawałki. Jabłka mieszamy z cynamonem oraz bułką tartą.

Wykonanie

  1. Nadzienie wykładamy na upieczony wcześniej spód. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy na jabłka. Pieczemy w 180℃ przez około 20 minut.

Udostępnij: