Jabłecznik na herbatnikach
Przyznam szczerze, że poniższy jabłecznik powstał spontanicznie, w trakcie czyszczenia szafek 😉 Otwarte opakowanie herbatników oraz lekko poobijane jabłka – voilà, ciasto na weekend gotowe. Oczywiście jakością dorównuje tradycyjnej szarlotce a pracy nieco mniej 😉
Jabłecznik na herbatnikach
Składniki
Ciasto
- 170 gram herbatników
- 90 gram roztopionego masła
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki kaszy mannej lub bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 50 gram zimnego masła
- 100 gram mąki pszennej
- 50 gram cukru
Sposób przygotowania
Spód
-
Mielimy herbatniki w malakserze i mieszamy z masłem. Wykładamy formę o wielkości 20×30 papierem do pieczenia i wysypujemy powstałe ciasto na blachę. Pieczemy w 180℃ przez około 15 minut.
Nadzienie
-
Jabłka obieramy i kroimy, ścieramy na tarce na grubych oczkach lub miksujemy w malakserze na niewielkie kawałki. Jabłka mieszamy z cynamonem oraz bułką tartą.
Wykonanie
-
Nadzienie wykładamy na upieczony wcześniej spód. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy na jabłka. Pieczemy w 180℃ przez około 20 minut.
Skomentuj