Uwielbiam robić crumble ponieważ jest to jedno z tych wypieków, w których możemy użyć praktycznie każdych owoców. Mieszamy jak nam się podoba, dodajemy to co lubimy lub co nam zalega 😉 Dzisiejsza mieszanka to rabarbar z nektarynką, która miło osłodzi kwasowość rabarbaru.
Rabarbar z nektarynkami pod kruszonką
Składniki
- 400 gram rabarbaru
- 2 nektarynki
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 80 gram zimnego masła
- 170 gram mąki pszennej
- 80 gram cukru
Sposób przygotowania
-
Rabarbar kroimy na 1cm kawałki, nektarynki obieramy ze skórki i również kroimy na mniejsze kawałki. Owoce wsypujemy do garnka posypujemy ksylitolem i gotujemy około 15 minut na średniej mocy palnika mieszając co chwile.
-
Mąkę, masło i cukier zagniatamy na kruszonkę. Owoce wykładamy najlepiej do naczynia żaroodpornego (ja użyłam okrągłe naczynie o średnicy około 24cm). Jeśli naczynie mamy nieszczelne najlepiej owinąć je z zewnątrz folią aluminiową tak aby ewentualne soki nie wypłyneły. Owoce posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
nigdy nie pomyślałabym nawet o tym żeby połączyć rabarbar z nektarynką – a to jest przepyszne :0