Tarta z agrestem i bezą
Składniki
Kruche ciasto
- 250 gram mąki pszennej
- 130 gram zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany 12%
- 2 łyżki cukru pudru
Nadzienie agrestowe
- 700 gram agrestu
- 2-3 sztuki kiwi pokrojonego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
Beza
- 3 białka
- 150 gram cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Kruche ciasto
-
Siekamy mąkę z masłem na kruszonkę po czym dodajemy resztę składników na ciasto. Możemy również zmiksować wszystkie składniki w malakserze, formujemy ciasto w kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
-
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na kształt okręgu o średnicy ok 25cm i grubości 3-4mm. Formę do tarty smarujemy masłem, posypujemy mąką po czym przenosimy ciasto na formę i szczelnie przyklejamy.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, wsypujemy na papier kulki ceramiczne lub fasole i pieczemy spód przez 15 minut. Papier usuwamy i pieczemy przez następne 15 minut.
Nadzienie agrestowe
-
W garnku na niewielkiej mocy palnika gotujemy agrest, kiwi, cukier oraz sok z cytryny. Owoce puszczą sporo soku, czekamy aż cukier się rozpuści i odparuje nieco soku. Mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy do owoców cały czas mieszając. Powstanie nam delikatne nadzienie w konsystencji lekkiego kisielu. Nieco studzimy.
Beza
-
Białka ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy łyżkami cukier. Gdy masa będzie gładka (bez wyczuwalnych grudek cukru) dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy.
Wykonanie
-
Na upieczony spód wykładamy nadzienie agrestowe. Po czym nakładamy ubitą bezę. Pieczemy w 180ºC przez około 20-25 minut.
Dawno nie jadłam agrestu, wręcz wyparłam ten owoc ze swojej świadomości. Ten przepis może być jednak idealnym sposobem na powrót agrestu do mojego menu 🙂