Tarta z agrestem i bezą

Kategoria Tarty
Przygotowanie 30 minut
Czas gotowania 1 godzina

Składniki

Kruche ciasto

  • 250 gram mąki pszennej
  • 130 gram zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie agrestowe

  • 700 gram agrestu
  • 2-3 sztuki kiwi pokrojonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny

Beza

  • 3 białka
  • 150 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Kruche ciasto

  1. Siekamy mąkę z masłem na kruszonkę po czym dodajemy resztę składników na ciasto. Możemy również zmiksować wszystkie składniki w malakserze, formujemy ciasto w kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

  2. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na kształt okręgu o średnicy ok 25cm i grubości 3-4mm. Formę do tarty smarujemy masłem, posypujemy mąką po czym przenosimy ciasto na formę i szczelnie przyklejamy.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, wsypujemy na papier kulki ceramiczne lub fasole i pieczemy spód przez 15 minut. Papier usuwamy i pieczemy przez następne 15 minut.

Nadzienie agrestowe

  1. W garnku na niewielkiej mocy palnika gotujemy agrest, kiwi, cukier oraz sok z cytryny. Owoce puszczą sporo soku, czekamy aż cukier się rozpuści i odparuje nieco soku. Mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy do owoców cały czas mieszając. Powstanie nam delikatne nadzienie w konsystencji lekkiego kisielu. Nieco studzimy.

Beza

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy łyżkami cukier. Gdy masa będzie gładka (bez wyczuwalnych grudek cukru) dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy.

Wykonanie

  1. Na upieczony spód wykładamy nadzienie agrestowe. Po czym nakładamy ubitą bezę. Pieczemy w 180ºC przez około 20-25 minut.

Udostępnij: