Lemon curd – krem cytrynowy
Jedno z moich ulubionych słodkości. Można go użyć jako dodatek do szybkiego deseru, wymieszać z serkiem aby otrzymać cudownie cytrynowy krem lub po prostu wyjadać ze słoiczka 😉 Słowem – każdy znajdzie pomysł na sprytne wykorzystanie tego cuda. Po przetestowaniu kilku internetowych przepisów, postanowiłam zrobić własną zmodyfikowaną wersje. Używam zdecydowanie mniej cukru, przez co nie jest on przesłodzony, dzięki czemu cytryna pozostaje królową. Jednak myślę, że każdy ma odmienny smak, dlatego dostosujcie poziom kwaśności pod siebie 🙂
Lemon curd – krem cytrynowy
Składniki
- 100 gram cukru
- 70 gram masła
- sok i otarta skórka z 2 cytryn
- 2 jajka
Sposób przygotowania
-
Idealnie gdybyśmy użyli cytryn ekologicznych tzn. niewoskowanych. Wyparzamy cytryny, ścieramy skórkę oraz wyciskamy z nich sok.
-
W małym garnku mieszamy cukier z jajkami na niewielkiej mocy palnika. Dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn, krem powoli będzie gęstnieć.
-
Jeżeli zależy nam na aksamitnie gładkim kremie przesiewamy przez sitko. Przelewamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Bardzo dobry ja zawsze jem z szarlotką 🙂