Babka Tulipan

Jedyna babka, która jest podstawą naszych Świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Być może właśnie dlatego mam z nią same miłe skojarzenia. Zaskakująca w smaku i fikuśna w środku, kiedy się przyjrzymy zobaczymy tworzący się z ciasta tytułowy tulipan 😉

Babka Tulipan

Kategoria Ciasta
Przygotowanie 20 minut
Czas gotowania 1 godzina
Całkowity czas 1 godzina 20 minut
Pomysł Babcia Renia

Składniki

  • 6 jajek oddzielnie żółtka i białka
  • 250 gram margaryny
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
  • 0.5 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki kakao

Polewa (opcjonalnie)

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 0.5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania

  1. Ubijamy białka na sztywno. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka ubijamy do połączenia się składników. Do uzyskanej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz oliwę. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką.

  2. Powstałe ciasto dzielimy na cztery części. Do pierwszej części dodajemy kisiel cytrynowy, do drugiej części dodajemy kakao, do trzeciej części dodajemy kisiel wiśniowy, a do czwartej mak.

  3. Podłużną blachę tzw. keksówkę wysmarować tłuszczem i opruszyć mąką. W pierwszej kolejności wlać masę z kisielem cytrynowym. Na tą masę wylać część z kakao później część z kisielem wiśniowym, a na końcu z makiem.

  4. Ciasto przecinamy wzdłuż formy na pół do dna. Pieczemy przez 1 godzinę w 180℃. Gdyby babka zaczęła się za szybko rumienić z wierzchu można przykryć folią aluminiową.

Polewa

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy stopniowo śmietankę delikatnie mieszając szpatułką.

    Polewamy wystudzoną babkę czekoladą, możemy również posypać płatkami migdałów lub orzechami włoskimi - tutaj wasza inwencja twórcza 🙂


Udostępnij: