Babka Tulipan
Jedyna babka, która jest podstawą naszych Świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Być może właśnie dlatego mam z nią same miłe skojarzenia. Zaskakująca w smaku i fikuśna w środku, kiedy się przyjrzymy zobaczymy tworzący się z ciasta tytułowy tulipan 😉
Babka Tulipan
Składniki
- 6 jajek oddzielnie żółtka i białka
- 250 gram margaryny
- 1.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 0.5 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
- 0.5 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kakao
Polewa (opcjonalnie)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 0.5 tabliczki mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania
-
Ubijamy białka na sztywno. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka ubijamy do połączenia się składników. Do uzyskanej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz oliwę. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką.
-
Powstałe ciasto dzielimy na cztery części. Do pierwszej części dodajemy kisiel cytrynowy, do drugiej części dodajemy kakao, do trzeciej części dodajemy kisiel wiśniowy, a do czwartej mak.
-
Podłużną blachę tzw. keksówkę wysmarować tłuszczem i opruszyć mąką. W pierwszej kolejności wlać masę z kisielem cytrynowym. Na tą masę wylać część z kakao później część z kisielem wiśniowym, a na końcu z makiem.
-
Ciasto przecinamy wzdłuż formy na pół do dna. Pieczemy przez 1 godzinę w 180℃. Gdyby babka zaczęła się za szybko rumienić z wierzchu można przykryć folią aluminiową.
Polewa
-
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy stopniowo śmietankę delikatnie mieszając szpatułką.
Polewamy wystudzoną babkę czekoladą, możemy również posypać płatkami migdałów lub orzechami włoskimi - tutaj wasza inwencja twórcza 🙂
Skomentuj