Malaga
Coś z niczego – czyli jedno z tych ciast, które zachwyciło mnie smakiem, zaś jego skład porządnie zaskoczył swą prostotą! Trudno zjeść tylko jeden kawałek.. Słowem rozpusta dla dzieci i dorosłych 😉
Malaga
Składniki
Spód
- 400 gram nutelli lub innego kremu czekoladowego
- 280 gram sucharków
Masa
- 0.5 l śmietany 30%
- 500 gram serka homogenizowanego
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- cukier puder wedle uznania
Wierzch
- 2 galaretki malinowe smak wg uznania
- maliny lub truskawki
Sposób przygotowania
Spód
-
Sucharki mielimy w blenderze i mieszamy z nutellą.
Najwygodniej użyć blachę ze zdejmowanym dołem. Kładziemy papier do pieczenia, masą wylepiamy dokładnie blachę i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Masa
-
Żelatynę rozpuszczamy w 0.5 szklanki gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia.
-
Ubijamy śmietanę, gdy zacznie zmieniać konsystencje dodajemy serki homogenizowane. Zmniejszamy obroty i dosypujemy cukier puder do smaku. Na końcu dodajemy napęczniałą żelatynę.
-
Przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód.
Galaretka
-
Smak galaretki oraz owoce możemy dobrać według własnych upodobań. Galaretki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie powoli tężeć owoce układamy na placku i wylewamy galaretkę na ciasto. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Skomentuj