Malaga

Coś z niczego – czyli jedno z tych ciast, które zachwyciło mnie smakiem, zaś jego skład porządnie zaskoczył swą prostotą! Trudno zjeść tylko jeden kawałek.. Słowem rozpusta dla dzieci i dorosłych 😉

Malaga

Kategoria Ciasta
Przygotowanie 20 minut
Czas gotowania 1 godzina
Całkowity czas 1 godzina 20 minut
Ilość osób 10
Pomysł Ciocia Ewa

Składniki

Spód

  • 400 gram nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 280 gram sucharków

Masa

  • 0.5 l śmietany 30%
  • 500 gram serka homogenizowanego
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • cukier puder wedle uznania

Wierzch

  • 2 galaretki malinowe smak wg uznania
  • maliny lub truskawki

Sposób przygotowania

Spód

  1. Sucharki mielimy w blenderze i mieszamy z nutellą.

    Najwygodniej użyć blachę ze zdejmowanym dołem. Kładziemy papier do pieczenia, masą wylepiamy dokładnie blachę i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Masa

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 0.5 szklanki gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia.

  2. Ubijamy śmietanę, gdy zacznie zmieniać konsystencje dodajemy serki homogenizowane. Zmniejszamy obroty i dosypujemy cukier puder do smaku. Na końcu dodajemy napęczniałą żelatynę.

  3. Przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód.

Galaretka

  1. Smak galaretki oraz owoce możemy dobrać według własnych upodobań. Galaretki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie powoli tężeć owoce układamy na placku i wylewamy galaretkę na ciasto. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.

    Ciasto chłodzimy w lodówce.

Udostępnij: