Mazurek

Mazurek – pieczony zaledwie raz do roku, jednak jego modyfikacji nie da si臋 zliczy膰 馃槈 I w艂a艣nie to jest w nim chyba najlepsze! Zawsze mo偶na go dostosowa膰 do swoich walor贸w smakowych o inwencji tw贸rczej wygl膮du nie wspominaj膮c! Ciemne, jasne, kajmakowe, owocowe – wszystko mo偶emy w nim znale藕膰.
Poni偶ej przedstawiam chyba jedn膮 z bardziej klasycznych wersji: kremowo – budyniowa masa a na wierzchu lukier kr贸lewski.

Mazurek


Kategoria Ciasta
Przygotowanie 1 godzina
Czas gotowania 20 minut
Ca艂kowity czas 1 godzina 20 minut
Pomys艂 Ciocia Ewa

Sk艂adniki

Ciasto

  • 5 偶贸艂tek
  • 1 kostka margaryny lub mas艂a
  • 1 szklanka cukru
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 0.5 kg m膮ki

Masa

  • 5 偶贸艂tek
  • 1 kostka mi臋kkiego mas艂a
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate 艂y偶ki m膮ki
  • 0.5 litra mleka
  • kilka kropel olejku rumowego opcjonalnie

Spos贸b przygotowania

Ciasto

  1. Margaryn臋 roztapiamy w garnku, po przestudzeniu ucieramy z 偶贸艂tkami i cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia oraz m膮k臋 - w tej fazie najlepiej zagnie艣膰 ciasto r臋k膮.

  2. Ciasto podzieli膰 na dwie r贸wne cz臋艣ci i piec na dw贸ch blachach przez ok 20 minut w 180掳C, do momentu gdy ciasto b臋dzie przyrumienione.

Masa

  1. Mleko zagotowujemy. 呕贸艂tka, m膮k臋 oraz cukier ucieramy mikserem, po czym dodajemy mas臋 do gor膮cego mleka ca艂y czas trzymaj膮c na niewielkim gazie. Mieszamy a偶 do momentu powstania budyniu. Odstawi膰 do wystudzenia

    Nale偶y uwa偶a膰 w trakcie mieszania aby nie zeskroba膰 z dna ewentualnie lekko przypalonego budyniu poniewa偶 ciemne grudki zmieszaj膮 nam si臋 z mas膮 - nie zmienia to smaku jest to tylko walor wizualny 馃檪

  2. Mas艂o ucieramy mikserem po czym wlewamy zimny budy艅 dalej mieszaj膮c. W tym momencie mo偶na doda膰 kilka kropel olejku rumowego.

  3. Mas臋 rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta po czym nak艂adamy drugi blat.

Udost臋pnij: