Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Sezon na rabarbar kwitnie w pełni, dlatego nie mogło go zabraknąć w codziennych wypiekach. Drożdżowe – moje ulubione, nie za słodkie, puszyste, chrupiąca kruszonka.. Wystarczy filiżanka kawy i przyjemne popołudnie na tarasie czas zacząć 🙂

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przygotowanie 20 minut
Czas gotowania 45 minut

Składniki

Ciasto

  • 300 gram rabarbaru
  • 30 gram świeżych drożdży lub 15 gram drożdży w proszku
  • 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 4 łyżki cukru
  • 500 gram mąki pszennej
  • 70 gram roztopionego masła
  • 2 jajka

Kruszonka

  • 80 gram cukru
  • 150 gram mąki pszennej
  • 100 gram zimnego masła

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. Drożdże w proszku wymieszać z mąką i resztą składników po czym wyrobić ciasto. W przypadku użycia świeżych drożdży, w pierwszej kolejności wykonujemy rozczyn.*

    Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki, dodając na końcu przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

  2. Rabarbar kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na standardową blachę do pieczenia. Możemy ponownie odłożyć je w ciepłe miejsce aby jeszcze podrosło. Wyrośnięte ciasto posypujemy rabarbarem oraz kruszonką. Pieczemy przez około 45 minut w 180℃ lub do momentu gdy ciasto będzie zarumienione.

Kruszonka

  1. Mieszamy wszystkie składniki w misce na kruszonkę. Możemy również zmieszać składniki w malakserze.

Udostępnij: