Amerykany

Amerykany to niezmiennie jeden z moich smaków dzieciństwa. Niezwykle szybkie w pieczeniu a smak niby tak prosty jednak trudno opanować się by nie zjeść drugiej porcji 😉
Dla tych, którym ciężko znieść specyficzny zapach amoniaku niczym z salonu fryzjerskiego 😉 istnieje alternatywa aby zastąpić go proszkiem do pieczenia z sodą.

5 z 1 głosu
Wydrukuj

Amerykany

Kategoria Słodkości
Przygotowanie 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Całkowity czas 35 minut
Pomysł Babcia Irena

Składniki

  • 0.5 kg mąki
  • 150 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 3 jajka osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka amoniaku lub 0.5 łyżeczki sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę i odkładamy. Masło roztapiamy i lekko studzimy, ubijamy razem z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę (jeżeli używamy proszku z sodą zamiast amoniaku dodajemy je do mąki). Amoniak rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy. Powoli mieszamy szpatułką ubite białka z ciastem.

  2. Blachę najlepiej wysmarować tłuszczem lub użyć papieru do pieczenia. Ciasto nakładamy łyżką w znacznych odstępach.

    Pieczemy około 15-20 minut w 180℃. Tak by brzegi były lekko zarumienione.
    Dla smaku najlepiej posmarować lukrem na płaskiej części.

Udostępnij: