Amerykany
Amerykany to niezmiennie jeden z moich smaków dzieciństwa. Niezwykle szybkie w pieczeniu a smak niby tak prosty jednak trudno opanować się by nie zjeść drugiej porcji 😉
Dla tych, którym ciężko znieść specyficzny zapach amoniaku niczym z salonu fryzjerskiego 😉 istnieje alternatywa aby zastąpić go proszkiem do pieczenia z sodą.
Amerykany
Składniki
- 0.5 kg mąki
- 150 gram masła
- 200 gram cukru
- 3 jajka osobno żółtka i białka
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka amoniaku lub 0.5 łyżeczki sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
-
Białka ubijamy na sztywną pianę i odkładamy. Masło roztapiamy i lekko studzimy, ubijamy razem z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę (jeżeli używamy proszku z sodą zamiast amoniaku dodajemy je do mąki). Amoniak rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy. Powoli mieszamy szpatułką ubite białka z ciastem.
-
Blachę najlepiej wysmarować tłuszczem lub użyć papieru do pieczenia. Ciasto nakładamy łyżką w znacznych odstępach.
Pieczemy około 15-20 minut w 180℃. Tak by brzegi były lekko zarumienione.
Dla smaku najlepiej posmarować lukrem na płaskiej części.
Przepyszne! Dziękuję ❤️