Z wielu przetestowanych przepisów jeden okazał się najlepszy, do którego najczęściej wracamy. Dla odmiany pochodzi z zeszytu cioci Ewy, jednak jego pochodzenie spokojnie sięga lat 70. Idealnie słodkie i idealnie chrupiące – nic dodać nic ująć 😉

5 z 1 głosu
Wydrukuj

Gofry

Kategoria Słodkości
Przygotowanie 10 minut
Czas gotowania 6 minut
Całkowity czas 16 minut
Ilość osób 6
Pomysł Ciocia Ewa

Składniki

  • 1/2 litra mleka
  • 100 gram cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek osobno białka i żółtka
  • 1/2 kg mąki
  • 200 gram oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Ubijamy na sztywno białka. Żółtka miksujemy z cukrem oraz mlekiem, dodajemy roztopioną margarynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ubijamy. Na koniec dodajemy szpatułką ubite białka powoli mieszając.

  2. Z podanych składników powinno wyjść około 16 prostokątnych gofrów. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od mocy gofrownicy jaką posiadamy. Im większa moc tym krótszy czas pieczenia 🙂

Udostępnij: