Z wielu przetestowanych przepisów jeden okazał się najlepszy, do którego najczęściej wracamy. Dla odmiany pochodzi z zeszytu cioci Ewy, jednak jego pochodzenie spokojnie sięga lat 70. Idealnie słodkie i idealnie chrupiące – nic dodać nic ująć 😉
Gofry
Przygotowanie 10 minut
Czas gotowania 6 minut
Całkowity czas 16 minut
Ilość osób 6
Składniki
- 1/2 litra mleka
- 100 gram cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek osobno białka i żółtka
- 1/2 kg mąki
- 200 gram oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml wody
Sposób przygotowania
-
Ubijamy na sztywno białka. Żółtka miksujemy z cukrem oraz mlekiem, dodajemy roztopioną margarynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ubijamy. Na koniec dodajemy szpatułką ubite białka powoli mieszając.
-
Z podanych składników powinno wyjść około 16 prostokątnych gofrów. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od mocy gofrownicy jaką posiadamy. Im większa moc tym krótszy czas pieczenia 🙂
Pyszne gofry!