Naleśniki na wodzie
Potrzeba matką wynalazków- pomysł na ciasto naleśnikowe bez mleka powstało z powodu nietolerancji pokarmowej jednego z domowników.. 😉 Zapewne przepisem tym Ameryki nie odkryłam, natomiast problem został rozwiązany. W moim odczuciu naleśniki na wodzie w smaku nie różnią się dużo od tych na mleku 🙂
Naleśniki na wodzie?!
Przygotowanie 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Całkowity czas 20 minut
Ilość osób 4
Składniki
- 3 szklankI mąki pszennej
- 3 szklanki wody najlepiej gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- opakowanie cukru wanilinowego
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Sposób przygotowania
-
W pierwszej kolejności mieszamy rózgą kuchenną wodę z jajkami, solą i cukrem po czym dodajemy mąkę z budyniem i ponownie mieszamy.
-
Gdy odstawimy na kilka minut ciasto może trochę zgęstnieć wtedy dodajemy wodę w zależności czy chcemy bardziej gęste lub rzadsze ciasto.
-
Wylewamy nabierkę od zupy z ciastem na patelnie i smażymy jak zwykłe naleśniki - ja smażyłam zupełnie bez oleju.
Dziękuję za przepis!
Świetny przepis, naleśniki zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i wyszły bardzo smaczne