Naleśniki na wodzie

Potrzeba matką wynalazków- pomysł na ciasto naleśnikowe bez mleka powstało z powodu nietolerancji pokarmowej jednego z domowników.. 😉 Zapewne przepisem tym Ameryki nie odkryłam, natomiast problem został rozwiązany. W moim odczuciu naleśniki na wodzie w smaku nie różnią się dużo od tych na mleku 🙂

5 z 2 głosów
Wydrukuj

Naleśniki na wodzie?!

Kategoria Słodkości
Przygotowanie 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Całkowity czas 20 minut
Ilość osób 4

Składniki

  • 3 szklankI mąki pszennej
  • 3 szklanki wody najlepiej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności mieszamy rózgą kuchenną wodę z jajkami, solą i cukrem po czym dodajemy mąkę z budyniem i ponownie mieszamy.

  2. Gdy odstawimy na kilka minut ciasto może trochę zgęstnieć wtedy dodajemy wodę w zależności czy chcemy bardziej gęste lub rzadsze ciasto.
  3. Wylewamy nabierkę od zupy z ciastem na patelnie i smażymy jak zwykłe naleśniki - ja smażyłam zupełnie bez oleju.

Udostępnij: