Ulubiony jabłecznik z bezą

Śmieję się, że ten jabłecznik niedługo będzie mi się śnił po nocach 😉 Zasmakował on wszystkim domownikom do tego stopnia, że robiłam go prawie codziennie! Rzeczywiście muszę przyznać, że jest to chyba najpyszniejszy jabłecznik jaki miałam okazję piec, także grzech nie spróbować.. Aczkolwiek ostrzegam! Działa uzależniająco.. 😉

Ulubiony jabłecznik z bezą

Kategoria Ciasta
Przygotowanie 20 minut
Czas gotowania 45 minut

Składniki

  • 1.5 kg jabłek
  • 200 gram zimnego masła
  • 400 gram mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku doi pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 230 gram cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy 80 gram cukru oraz żółtka. Wyrabiamy składniki na ciasto, możemy rónież zmiksować wszystko w malakserze.

  2. Standardową blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odmierzamy 500 gram ciasta, wysypujemy je na blachę i wylepiamy dno. Pieczemy przez około 15 minut w 180℃ lub do momentu zarumienienia się ciasta. Z reszty ciasta, które pozostało formujemy kule i wkładamy do zamrażarki.

  3. Obieramy jabłka, kroimy w półksiężyce i wkładamy do malaksera. Siekamy je na niewielkie kawałki, lub możemy zrobić to ręcznie. Przekładamy jabłka do garnka, dodajemy cynamon i gotujemy na średniej mocy palnika co chwile mieszając.

  4. W tym samym czasie ubijamy białka na sztywno, dodając powoli cukier. Ostatecznie powinna nam wyjść lśniąca i gładka masa.

  5. Upieczony spód wyjmujemy i wykładamy na niego uprażone jabłka. Kładziemy na nie bezę po czym ścieramy na dużych oczkach tarki zmrożone kruche ciasto. Pieczemy przez około 45 minut w 180℃ aż ciasto na wierzchu się zrumieni. Jabłecznik podawać najlepiej ciepły z lodami lub bitą śmietaną.

Udostępnij: