Pancakes

Amerykańskie puszyste placuszki – tzw. pancakes. Należy uważać podczas smażenia ponieważ mogą łatwo opaść a wtedy nie uzyskamy już efektu puszystości. Jednak w smaku są przepyszne zarówno z bitą śmietaną, syropem klonowym czy też na sucho bez dodatków 🙂

Pancakes

Kategoria Śniadanie
Przygotowanie 5 minut
Czas gotowania 15 minut

Składniki

  • 150 gram mąki pszennej*
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 40 gram oleju lub roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. W misce mieszamy rózgą mokre składniki po czym przesiewamy mąke z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość na jednolitą masę. Możemy również wymieszać wszystko w malakserze.

  2. Smażymy na patelni bez tłuszczu na średniej mocy.

Notatki

* często robię mieszankę mąki pszennej z owsianą 1:1

Udostępnij: