Amerykańskie puszyste placuszki – tzw. pancakes. Należy uważać podczas smażenia ponieważ mogą łatwo opaść a wtedy nie uzyskamy już efektu puszystości. Jednak w smaku są przepyszne zarówno z bitą śmietaną, syropem klonowym czy też na sucho bez dodatków 🙂
Pancakes
Przygotowanie 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Składniki
- 150 gram mąki pszennej*
- 1 jajko
- 180 ml mleka
- 40 gram oleju lub roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
-
W misce mieszamy rózgą mokre składniki po czym przesiewamy mąke z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość na jednolitą masę. Możemy również wymieszać wszystko w malakserze.
-
Smażymy na patelni bez tłuszczu na średniej mocy.
Notatki
* często robię mieszankę mąki pszennej z owsianą 1:1
Skomentuj