Sypany placek drożdżowy

Nigdy wcześniej nie słyszałam o sypanym placku drożdżowym, podobnie jak o porzeczkoagreście. Zarówno przepis jak i owoce dostałam od naszej babci i nie ukrywam – byłam dość zaskoczona jak mogłam nie znać owocu, który rośnie w Polsce dodatkowo w babcinym ogrodzie! Nazwa w punkt obrazuje owoc ponieważ wyglądem przypomina agrest z kolei smakiem porzeczkę 😉 Polecam upiec dla odmiany, poza tym przepis idealnie sprawdzi się dla kogoś kto niekoniecznie lubi brudzić dłonie w lepkim cieście drożdżowym 🙂

Sypany placek drożdżowy
5 z 1 głosu
Wydrukuj

Sypany placek drożdżowy

Kategoria Ciasta
Przygotowanie 1 godzina
Czas gotowania 45 minut
Pomysł Babcia Irka

Składniki

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki oleju
  • 0.5 szklanki mleka
  • 400 gram owoców

Kruszonka

  • 180 gram mąki pszennej
  • 80 gram cukru
  • 120 gram masła

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. W szerokiej misce wysypujemy szklankę mąki, na mąkę drobno rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukier, następnie roztrzepane jajka, letnie mleko oraz olej ze szczyptą soli. Na końcu wysypujemy 1.5 szklanki mąki.

  2. Ciasto odstawiamy na godzinę, po czym wszystko mieszamy i wykładamy na blachę. Na ciasto kładziemy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180°C przez około 45 minut lub do suchego patyczka.

Udostępnij: