Sypany placek drożdżowy
Nigdy wcześniej nie słyszałam o sypanym placku drożdżowym, podobnie jak o porzeczkoagreście. Zarówno przepis jak i owoce dostałam od naszej babci i nie ukrywam – byłam dość zaskoczona jak mogłam nie znać owocu, który rośnie w Polsce dodatkowo w babcinym ogrodzie! Nazwa w punkt obrazuje owoc ponieważ wyglądem przypomina agrest z kolei smakiem porzeczkę 😉 Polecam upiec dla odmiany, poza tym przepis idealnie sprawdzi się dla kogoś kto niekoniecznie lubi brudzić dłonie w lepkim cieście drożdżowym 🙂
Sypany placek drożdżowy
Składniki
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 50 gram świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0.5 szklanki oleju
- 0.5 szklanki mleka
- 400 gram owoców
Kruszonka
- 180 gram mąki pszennej
- 80 gram cukru
- 120 gram masła
Sposób przygotowania
Ciasto
-
W szerokiej misce wysypujemy szklankę mąki, na mąkę drobno rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukier, następnie roztrzepane jajka, letnie mleko oraz olej ze szczyptą soli. Na końcu wysypujemy 1.5 szklanki mąki.
-
Ciasto odstawiamy na godzinę, po czym wszystko mieszamy i wykładamy na blachę. Na ciasto kładziemy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180°C przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
Bardzo smaczne łapka w góre ode mnie 😉