Tort piernikowy
Tort idealnie wpisuje się w świąteczne klimaty. Ciasto w połączeniu z sycącą twarogową masą wychodzi dość ciężkie, także jeden kawałek zdecydowanie wystarczy 😉 Ciekawa alternatywa dla fanów piernikowo – cynamonowych smaków!
Tort piernikowy
Składniki
Ciasto
- 400 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml mleka (lub napoju roślinnego)
- 3 łyżki syropu daktylowego (lub klonowego)
- 220 ml oleju
- 260 gram cukru
- 10 gram cynamonu (duża łyżeczka)
- 10 gram zmielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka zmielonych goździków
- 300 ml kefiru
- 3 jajka
Masa
- 0.5 kg twarożku śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 ml śmietany 30%
Do przełożenia tortu
- powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy
Sposób przygotowania
Ciasto
-
Mleko z syropem daktylowym mieszamy i podgrzewamy w garnuszku na niewielkim ogniu. Studzimy.
-
W misce mieszamy razem olej, kefir i jajka, dodajemy mleko. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawy z cukrem. Mieszamy wszystko rózgą tak aby nie pozostawić grudek.
-
Formę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia po czym wylewamy ciasto. Pieczemy w 180°C około 40 minut lub do suchego patyczka. Studzimy.
Masa
-
Czekolady łamiemy na mniejsze kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej (garnek lub szklaną misę stawiamy na naczyniu z gorącą wodą). Lekko studzimy
-
Twaróg ucieramy z cukrem i cynamonem po czym powoli dodajemy czekoladę. Wciąż ucierając stopniowo dodajemy śmietanę.
Wykonanie
-
Ciasto kroimy na trzy równe blaty. Jeżeli zostanie tzw. górka można zostawić i zmielić do ozdoby.
-
Bierzemy pierwszy blat i smarujemy powidłami, na nie wykładamy część masy po czym kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności.
-
Pozostałą masą oraz ciastem dekorujemy tort według uznania.
Skomentuj