Tort piernikowy

Tort idealnie wpisuje się w świąteczne klimaty. Ciasto w połączeniu z sycącą twarogową masą wychodzi dość ciężkie, także jeden kawałek zdecydowanie wystarczy 😉 Ciekawa alternatywa dla fanów piernikowo – cynamonowych smaków!

Tort piernikowy

Kategoria Torty
Przygotowanie 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Ilość osób 10

Składniki

Ciasto

  • 400 gram mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka (lub napoju roślinnego)
  • 3 łyżki syropu daktylowego (lub klonowego)
  • 220 ml oleju
  • 260 gram cukru
  • 10 gram cynamonu (duża łyżeczka)
  • 10 gram zmielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka zmielonych goździków
  • 300 ml kefiru
  • 3 jajka

Masa

  • 0.5 kg twarożku śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 ml śmietany 30%

Do przełożenia tortu

  • powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. Mleko z syropem daktylowym mieszamy i podgrzewamy w garnuszku na niewielkim ogniu. Studzimy.

  2. W misce mieszamy razem olej, kefir i jajka, dodajemy mleko. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawy z cukrem. Mieszamy wszystko rózgą tak aby nie pozostawić grudek.

  3. Formę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia po czym wylewamy ciasto. Pieczemy w 180°C około 40 minut lub do suchego patyczka. Studzimy.

Masa

  1. Czekolady łamiemy na mniejsze kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej (garnek lub szklaną misę stawiamy na naczyniu z gorącą wodą). Lekko studzimy

  2. Twaróg ucieramy z cukrem i cynamonem po czym powoli dodajemy czekoladę. Wciąż ucierając stopniowo dodajemy śmietanę.

Wykonanie

  1. Ciasto kroimy na trzy równe blaty. Jeżeli zostanie tzw. górka można zostawić i zmielić do ozdoby.

  2. Bierzemy pierwszy blat i smarujemy powidłami, na nie wykładamy część masy po czym kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności.

  3. Pozostałą masą oraz ciastem dekorujemy tort według uznania.

Udostępnij: