Tort śmietankowo-malinowy

To właśnie jeden z tych przepisów dla osób, które nie często goszczą w kuchni, a czasem chcieliby błysnąć cukierniczym talentem 😉 Tort jest bardzo prosty i praktycznie zawsze wychodzi. Blaty idealnie puchate, śmietankowy krem posmakuje każdemu z kolei owoce to tylko nasz wybór.

Tort śmietankowow-malinowy

Kategoria Torty
Przygotowanie 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Ilość osób 15

Składniki

Ciasto

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 170 gram mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa

  • 400 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 500 gram serka mascarpone schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru mniej lub więcej według uznania

Dodatkowo

  • 0.5 szklanki owocowego kompotu do nasączenia blatów może być z truskawek
  • ok 0.5 kg świeżych malin

Wariant z mrożonymi owocami (frużelina)

  • 400 gram mrożonych malin
  • 10 gram żelatyny
  • cukier według własnego smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • duża łyżeczka mąk ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce wody

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (uważamy aby nie przebić białek). Dodajemy stopniowo łyżkami cukier, dalej wlewamy żółtka powoli jedno po drugim.

  2. Mąkę wraz ze skrobią ziemniaczaną przesiewamy przez sito do masy, po czym delikatnie mieszamy szpatułką.

  3. Formę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 °C, lub do suchego patyczka.

  4. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i upuszczamy na blat lub podłoge z wysokości ok. 20cm. Studzimy.

Masa

  1. Wszystkie składniki ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy.

Wykonanie

  1. Dzielimy ciasto na trzy równe blaty (jeśli powstała w biszkopcie górka odkroić i zmielić ciasto do ozdoby)

  2. Bierzemy pierwszy blat nasączamy kilkoma łyżkami kompotu, kładziemy część kremu i świeże maliny. Kładziemy następny blat i wykonujemy powyższe czynności. Wierzch i boki tortu dekorujemy pozostałą masą i pokruszonym ciastem. Schładzamy.

Frużelina

  1. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody odstawiamy aby napęczniała.

  2. W niewielkim garnku mieszamy owoce z cukrem na średniej mocy tak by puściły sok. Dodajemy sok z cytryny oraz wodę z mąką, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.

  3. Napęczniałą frużelinę dodajemy do gorących owoców i lekko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno doprowadzić do wrzenia ponieważ żelatyna straci swe właściwości! Studzimy.

 

Udostępnij: