Drożdżówki z serem
Drożdżówki kojarzą mi się z czasami szkolnymi, kiedy to na przerwach namiętnie lubiłam się nimi zajadać. Oczywiście wiedziałam, w których piekarniach są najlepsze! Teraz doceniam je w domowym zaciszu odkrywając po kolei nowe dodatki. Dziś zapraszam na klasyczne drożdżówki z serem 🙂
Składniki
Ciasto
- 230 gram letniego mleka
- 40 gram świeżych drożdży
- 90 gram cukru
- 520 gram mąki pszennej
- 80 gram roztopionego lekko przestudzonego masła
- 1 jajko
- 0.5 łyżeczki soli
Masa serowa
- 1 jajko
- 70 gram cukru pudru
- 100 gram jogurtu naturalnego
- 500 gram twarogu
- 1 jajko ewentualnie do posmarowania drożdżówek
Sposób przygotowania
Ciasto
-
W pierwszej kolejności wykonujemy rozczyn z drożdży.* Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolite ciasto, wyrabiamy kilka minut formułując kulę. Większą miskę oprószamy mąką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę.
-
Po wyrośnięciu formujemy około 10 bułeczek, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie w każdej z bułeczek robimy niewielkie wgłębienie, w które nakładamy masę serową.
-
Jeżeli chcemy błyszczące drożdżówki smarujemy je jajkiem. Pieczemy w 190°C przez około 20 minut.
Masa serowa
-
Do niewielkiego garnuszka wbijamy jajko,dodajemy cukier i podgrzewamy przez 3 minuty na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając, studzimy.
-
Twaróg miksujemy razem z jogurtem naturalnym po czym dodajemy cukier z jajkiem. Ponownie miksujemy na jednolitą masę.
Skomentuj