Drożdżówki z serem

Drożdżówki kojarzą mi się z czasami szkolnymi, kiedy to na przerwach namiętnie lubiłam się nimi zajadać. Oczywiście wiedziałam, w których piekarniach są najlepsze! Teraz doceniam je w domowym zaciszu odkrywając po kolei nowe dodatki. Dziś zapraszam na klasyczne drożdżówki z serem 🙂

Przygotowanie 1 godzina 30 minut
Czas gotowania 20 minut

Składniki

Ciasto

  • 230 gram letniego mleka
  • 40 gram świeżych drożdży
  • 90 gram cukru
  • 520 gram mąki pszennej
  • 80 gram roztopionego lekko przestudzonego masła
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki soli

Masa serowa

  • 1 jajko
  • 70 gram cukru pudru
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 500 gram twarogu
  • 1 jajko ewentualnie do posmarowania drożdżówek

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. W pierwszej kolejności wykonujemy rozczyn z drożdży.* Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolite ciasto, wyrabiamy kilka minut formułując kulę. Większą miskę oprószamy mąką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę.

  2. Po wyrośnięciu formujemy około 10 bułeczek, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie w każdej z bułeczek robimy niewielkie wgłębienie, w które nakładamy masę serową.

  3. Jeżeli chcemy błyszczące drożdżówki smarujemy je jajkiem. Pieczemy w 190°C przez około 20 minut.

Masa serowa

  1. Do niewielkiego garnuszka wbijamy jajko,dodajemy cukier i podgrzewamy przez 3 minuty na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając, studzimy.

  2. Twaróg miksujemy razem z jogurtem naturalnym po czym dodajemy cukier z jajkiem. Ponownie miksujemy na jednolitą masę.

Udostępnij: