Kruche ciastka z czekoladą

Uwielbiam chyba każdy rodzaj kruchego ciasta. Słone czy słodkie – bez różnicy. Jednak nasze dzieciaki wolą jednak tę słodszą stronę, dlatego najczęściej zaglądamy tylko do szuflady i obmyślamy z jakim dodatkiem będą tym razem! Dzisiaj zapraszamy na kruche ciasteczka z czekoladą 🙂

Kruche ciastka z czekoladą

Kategoria Ciastka
Przygotowanie 5 minut
Czas gotowania 15 minut

Składniki

  • 100 gram masła
  • 100 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 80 gram cukru pudru
  • 180 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub siekamy na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na jednolitą masę. Będzie zwarta jak kruche ciasto.

  2. Podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość około 0.5cm. Wykrawamy ciastka w ulubionym kształcie. Pieczemy w 180°C przez około 15 minut lub do momentu aż ciasteczka się zarumienią. Studzimy na kratce.

Udostępnij: