Babka cytrynowa
Szybka, prosta idealna do popo艂udniowej herbaty 馃檪 Cytryny nie zdominowa艂y ciasta, przez co jest delikatnie cytrusowa a lukier przyjemnie dope艂nia jej smak. Polecam do wypr贸bowania!
Babka cytrynowa
Sk艂adniki
Ciasto
- 180 gram oleju lub roztopionego mas艂a
- 0.5 szklanki cukru
- 3 jajka
- sok z jednej cytryny
- otarta sk贸rka z jednej cytryny
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 0.5 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki jogurtu lub kefiru
- 2 艂y偶ki wi贸rk贸w kokosowych
- 1.5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Cytrynowy lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 艂y偶ek soku z cytryny
Spos贸b przygotowania
Ciasto
-
Suche sk艂adniki przesiewamy i mieszamy ze sob膮 w misce.
-
Olej z cukrem ucieramy mikserem przez kilka minut, po czym dodajemy jajka i miksujemy na jednolit膮 mas臋. Dodajemy suche sk艂adniki i mieszamy szpatu艂k膮, nast臋pnie dodajemy jogurt oraz wi贸rki kokosowe. Ponownie mieszamy szpatu艂k膮 na jednolit膮 mas臋 - ciasto mo偶e by膰 do艣膰 g臋ste.
-
Prostok膮tn膮 form臋 o wymiarach 30 x 11 wyk艂adamy papierem do pieczenia, po czym ciasto wylewamy do keks贸wki. Pieczemy w temperaturze 180掳C przez oko艂o 45 minut lub do suchego patyczka.
-
Ciasto mo偶na r贸wnie偶 upiec w klasycznej formie do babki o pojemno艣ci oko艂o 2 litr贸w.
Lukier
-
Cukier puder rozcieramy razem z sokiem na g艂adki lukier, je艣li b臋dzie zbyt g臋sty doda膰 wi臋cej soku je艣li zbyt 偶adki - wi臋cej cukru pudru. Rozprowadzi膰 na ostygni臋tej babce.
Skomentuj