Najlepsze ucierane ciasto z kruszonką

Babcia Irena nazywa to ciasto „goście idą” ponieważ powstaje w 45 minut łącznie z pieczeniem! Dlatego też może być idealną alternatywą dla niecierpliwych 😉 Najlepiej smakuje z dodatkiem kwaskowych owoców oprószone cukrem pudrem.

Przepis

Najlepsze ucierane ciasto z kruszonką

Kategoria Ciasta
Przygotowanie 10 minut
Czas gotowania 45 minut
Całkowity czas 45 minut
Ilość osób 10
Pomysł Babcia Irena

Składniki

ciasto

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 400 gram owoców

kruszonka

  • 3/4 szklanki cukru można dodać również wanilinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 100 gram twardego masła

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Olej najlepiej dodać po mące wtedy jajka za bardzo się nie zbiją i uzyskamy bardziej puszyste ciasto.

  2. Wylewamy ciasto na blachę, kładziemy owoce i posypujemy kruszonką. Należy uważać aby nie przesadzić z ilością owoców, ponieważ ciasto może się nie dopiec. Pieczemy w 180℃ przez około 35-45 minut.

Kruszonka

  1. Zagnieść wszystkie składniki do powstania kruszonki. Najlepiej wstawić do lodówki na czas wyrabiania ciasta.

Udostępnij: