Babcia Irena nazywa to ciasto „goście idą” ponieważ powstaje w 45 minut łącznie z pieczeniem! Dlatego też może być idealną alternatywą dla niecierpliwych 😉 Najlepiej smakuje z dodatkiem kwaskowych owoców oprószone cukrem pudrem.
Przepis
Najlepsze ucierane ciasto z kruszonką
Przygotowanie 10 minut
Czas gotowania 45 minut
Całkowity czas 45 minut
Ilość osób 10
Składniki
ciasto
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 400 gram owoców
kruszonka
- 3/4 szklanki cukru można dodać również wanilinowego
- 1 szklanka mąki
- 100 gram twardego masła
Sposób przygotowania
Ciasto
-
Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Olej najlepiej dodać po mące wtedy jajka za bardzo się nie zbiją i uzyskamy bardziej puszyste ciasto.
-
Wylewamy ciasto na blachę, kładziemy owoce i posypujemy kruszonką. Należy uważać aby nie przesadzić z ilością owoców, ponieważ ciasto może się nie dopiec. Pieczemy w 180℃ przez około 35-45 minut.
Kruszonka
-
Zagnieść wszystkie składniki do powstania kruszonki. Najlepiej wstawić do lodówki na czas wyrabiania ciasta.
Skomentuj