Ulubiony sernik wśród męskiej części mojej rodziny. Słynny sernik królewski.. chociaż dla nich jest to po prostu.. sernik czekoladowy.. 😉 i jak na sernik przystało prawie u każdego smakuje on inaczej, wystarczy zmienić lekko proporcje, dodać (o zgrozo!)* aromatu i już wychodzi zupełnie inny smak.. Ale ilu ludzi tyle smaków! Także wam przedstawię moją ulubioną wersję – babci Grażyny.
* szczerze nie uznaję żadnych aromatów w tego rodzaju serniku.. 🙂
Sernik królewski
Składniki
Ciasto
- 250 gram margaryny
- 2 żółtka
- 50 gram kakao
- 1 szklanka cukru
- 0.5 kg mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Ser
- 1.5 kg sera
- 6 jajek osobno białka i żółtka
- 200 gram margaryny
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Ciasto
-
Margarynę roztopić w garnku oraz wystudzić. Żółtka ubijamy z cukrem i przestudzoną margaryną, dodajemy powoli kakao. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy stopniowo z ubitą masą.
-
Uzyskane ciasto będzie wilgotne i dość zbite, jeśli będzie się rozpadać można dodać więcej roztopionej margaryny. Dzielimy ciasto na dwie części po czym formujemy kule i owijamy folią spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Jedna kula może być delikatnie większa od drugiej ponieważ na spód potrzeba nieco więcej ciasta.
Ser
-
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ser miksujemy z żółtkami i cukrem po czym dodajemy miękką margarynę i dalej miksując wsypujemy powoli budyń z proszkiem do pieczenia. Ubite wcześniej białka mieszamy szpatułką z uzyskaną masą.
Sernik
-
Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub nakładamy papier do pieczenia. Większą kulę ciasta ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i przyciskamy ciasto do blachy aby stało się bardziej zbite. Wylewamy ser po czym ścieramy mniejszą kulę ciasta.
-
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 75 minut. (są to parametry na termoobieg) Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku!
Jeśli w trakcie pieczenia zauważymy, że górna warstwa za bardzo się rumieni można położyć na wierzch folię aluminiową.
Pyszny! dużo bardziej lubię go od standardowego sernika