Sernik królewski

Ulubiony sernik wśród męskiej części mojej rodziny. Słynny sernik królewski.. chociaż dla nich jest to po prostu.. sernik czekoladowy.. 😉 i jak na sernik przystało prawie u każdego smakuje on inaczej, wystarczy zmienić lekko proporcje, dodać (o zgrozo!)* aromatu i już wychodzi zupełnie inny smak.. Ale ilu ludzi tyle smaków! Także wam przedstawię moją ulubioną wersję – babci Grażyny.

* szczerze nie uznaję żadnych aromatów w tego rodzaju serniku.. 🙂

Sernik królewski

 

Kategoria Ciasta
Przygotowanie 25 minut
Czas gotowania 1 godzina 15 minut
Całkowity czas 1 godzina 40 minut
Ilość kalorii 400 kcal
Pomysł Babcia Grażyna

Składniki

Ciasto

  • 250 gram margaryny
  • 2 żółtka
  • 50 gram kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 0.5 kg mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Ser

  • 1.5 kg sera
  • 6 jajek osobno białka i żółtka
  • 200 gram margaryny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. Margarynę roztopić w garnku oraz wystudzić. Żółtka ubijamy z cukrem i przestudzoną margaryną, dodajemy powoli kakao. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy stopniowo z ubitą masą.

  2. Uzyskane ciasto będzie wilgotne i dość zbite, jeśli będzie się rozpadać można dodać więcej roztopionej margaryny. Dzielimy ciasto na dwie części po czym formujemy kule i owijamy folią spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Jedna kula może być delikatnie większa od drugiej ponieważ na spód potrzeba nieco więcej ciasta.

Ser

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ser miksujemy z żółtkami i cukrem po czym dodajemy miękką margarynę i dalej miksując wsypujemy powoli budyń z proszkiem do pieczenia. Ubite wcześniej białka mieszamy szpatułką z uzyskaną masą.

Sernik

  1. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub nakładamy papier do pieczenia. Większą kulę ciasta ścieramy na tarce (na dużych oczkach)  i przyciskamy ciasto do blachy aby stało się bardziej zbite. Wylewamy ser po czym ścieramy mniejszą kulę ciasta.

  2. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 75 minut. (są to parametry na termoobieg) Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku!
    Jeśli w trakcie pieczenia zauważymy, że górna warstwa za bardzo się rumieni można położyć na wierzch folię aluminiową.

Udostępnij: